Buitenverlichting Met Licht Donker Sensor  thumbnail

Buitenverlichting Met Licht Donker Sensor

Published Sep 29, 23
7 min read

Door de hoge energiekosten wordt LED-verlichting met de dag populairder en is de investering op de lange termijn erg voordelig. Waarom je voor ledlampen moet kiezen? Hieronder zetten we ze voor je op een rij: LED verlichting is goed voor je portemonnee. LED's gebruiken minder energie = lagere energiekosten. Dit scheelt €90,- (!) per lamp per jaar*.

zijn beter voor het en zijn op de lange termijn. Er zijn , met verschillende specificaties. Zo zijn er ledlampen, spaarlampen, TL-lampen en halogeenlampen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze zuinige lampen! Zuinige lampen zijn lampen die minder energie gebruiken dan gloeilampen. Doordat zuinige lampen minder energie gebruiken, zorgen deze ook nog eens voor een lagere energierekening.

Gloeilampen gebruiken maar 10% van alle energie voor de verlichting. 90% van de energie gaat op aan het verwarmen van de lamp. Met deze warmte wordt niks gedaan en dat betekent dat 90% van de gebruikte energie dus in principe verloren gaat. Zuinige lampen worden veel minder warm en kunnen daardoor tussen de 30% en 90% meer energie besparen.

Dat is zo omdat zuinige lampen minder energie gebruiken en daardoor beter zijn voor het milieu. Daarnaast zorgen zuinige lampen er natuurlijk ook voor dat jouw energierekening lager uitvalt. Ongeveer 16% van de elektriciteit die gebruikt wordt in een gemiddeld gezin wordt besteed aan verlichting. Je kan dus flink besparen op de kosten als je kiest voor zuinige lampen, in plaats van onzuinige lampen.

Zo zijn er Ledlampen, TL-lampen, spaarlampen en halogeenlampen. Elk van deze lampen is zuiniger dan de gloeilamp. Dit wil echter niet zeggen dat de lampen allemaal even goed zijn. Hieronder bespreken we de eigenschappen en voor-en nadelen van elke lamp. De ledlamp is de meest energiezuinige lampsoort die er is.

Dit is ook waar de naam ledlamp vandaan komt. Ledlampen worden bijna niet warm en dat is maar goed ook want de lamp is zo gebouwd dat het geen hitte kan verdragen. De lamp zou stuk gaan als deze te heet wordt. Het feit dat de ledlamp bijna niet warm wordt is ook de reden dat deze erg energiezuinig is.

Gemiddeld genomen gaat een ledlamp zo’n 15. 000 branduren mee. Het kan zijn dat er garantie zit op een ledlamp, waardoor je een nieuwe kunt halen als de lamp eerder stuk gaat. Je hebt dan wel de bon nodig. Het fijne aan ledlampen is dat deze geen tijd nodig hebben om op te starten.

Bovendien kunnen ledlampen goed tegen het vaak aan- en uitschakelen. Dit is niet altijd het geval bij andere lampsoorten. Er zijn veel verschillende soorten ledlampen van verschillende merken. Zo zijn er bijvoorbeeld types die dimbaar zijn. Ook de zuinigheid van ledlampen verschilt. Hoe zuinig een ledlamp is, kun je zien op de verpakking.

Een gemiddelde ledlamp kost ongeveer €5,80. Dit zijn de voordelen van ledlampen op een rijtje: Gaat lang mee Is schokbestendig Scheidt geen schadelijk stoffen uit Kan goed tegen vaak aan- en uitzetten Heeft geen tijd nodig om op te starten Is de meest duurzame lamp soort Naast veel voordelen, zijn er ook een aantal nadelen die ledlampen met zich meebrengen.

Dat was totdat de ledlamp op de markt werd gebracht. Een spaarlamp bestaat uit allemaal kleine, opgevouwen tl-buisjes. De lamp gaat ongeveer 7. 000 branduren mee en is tot 80% energiezuiniger dan een gloeilamp. Een spaarlamp is dus een betere optie dan een gloeilamp, maar niet zo goed als een ledlamp.

De spaarlamp is een zuinigere lamp keuze dan de gloeilamp. Echter is deze bij lange na niet de beste keuze. Wanneer je spaarlamp op is, kun je deze het beste vervangen met een ledlamp. De spaarlamp heeft namelijk een aantal nadelen in vergelijking met de ledlamp: De TL-lamp heeft twee categorieën, namelijk de oude versie en de nieuwe versie.

Dit is de reden dat er wordt aangeraden om de oudere TL-lampen te vervangen voor ledlampen zodra deze op zijn. Vaak is het zo dat dan het armatuur vervangen moet worden, maar dat is niet altijd het geval. Het kan zo zijn dat het voldoende is om de voeding te vervangen.

Kies in elk geval altijd voor een ledlamp die genoeg lumen heeft om minimaal evenveel licht te geven als de te vervangen TL-lamp. De nieuwe TL-lampen hebben een T5-fitting. Dat betekend dat de buis dunner is. Daarnaast werken de nieuwe lampen op een hogere frequentie. Deze aspecten zorgen ervoor dat de lamp erg zuinig is.

Daar staat wel tegenover dat de kostprijs wat hoger ligt. De TL-lampen worden echter bijna niet in huizen gebruikt en zijn meer te vinden in grote gebouwen als scholen, winkelcentra en kantoorpanden. In sommige gevallen kan een oude T8-fitting omgebouwd worden zodat de nieuwe T5-fitting hierin past. De halogeenlamp is 30% zuiniger dan een gloeilamp.

Een halogeenlamp lijkt erg op een gloeilamp, omdat deze warm wordt. Er gaat dus veel energie verloren aan het verwarmen van de lamp. Iets wat beter besteed kan worden aan de verlichting. Het grote verschil met de gloeilamp is dat er een gas zit in de halogeenlamp die ervoor zorgt dat de lamp net iets minder warm wordt.

Het advies is om halogeenlampen te vervangen voor ledlampen, wanneer deze op zijn. Veel halogeenlampen mogen niet meer worden verkocht, omdat er betere alternatieven voor zijn. Alleen de 12V en de R7s halogeenlampen zijn nog te verkrijgen. Voor deze soorten zijn er namelijk nog geen alternatieven. Hierdoor zouden de hele transformators vervangen moeten worden wanneer de lamp toe zou zijn aan vernieuwing.

Dit zal je helpen om de meest zuinige keuze te maken. Let hierop: Het energielabel De lichtkleur. Hoe lager de kleurtemperatuur is, hoe warmer de lamp wordt en dus meer energie verbruikt De dimbaarheid De opwarmtijd Hoeveel uren de lamp kan branden, voordat deze vervangen moet worden Of de lamp goed kan tegen vaak aan- en uitzetten De prijs Er zijn een aantal simpele tips die je kunt toepassen om stroom te besparen met je verlichting.

Selecteer de zuinigste lampen door op de verpakking te kijken naar het energielabel en andere energiezuinige aspecten. Zet de verlichting uit in de ruimtes die je niet gebruikt. Profiteer van daglicht door gordijnen te openen. Dan kunnen de lampen uit. Kies voor een licht interieur en lichte muren en plafonds.

Voor alle lampsoorten gelden in principe dezelfde veiligheidsvoorschriften. Het maakt hierbij niet uit of het een zuinige of onzuinige lamp is. Zorg ervoor dat de lampen niet te dicht op textiel staan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gordijnen, kleding en slingers. Zorg er daarnaast voor dat je het licht altijd uitzet wanneer je een lamp vervangt.

gebruiken en zijn daarom beter voor het . Daarnaast zijn zuinige lampen op de lange termijn, omdat je zult besparen op je energierekening. De vier meest zuinige lampsoorten zijn , , . Hiervan is de ledlamp het meest zuinig en de halogeenlamp het minste. Een ledlamp is tot zuiniger dan een gloeilamp en gaat zo’n mee.

Spaarlampen zijn tot energiezuiniger dan gloeilampen een gaan ongeveer branduren mee. Nieuwe TL-lampen zijn vaak als ledlampen, maar zijn om in huis te gebruiken. Je zult deze vooral terugvinden in kantoorpanden, scholen en winkelcentra. Halogeenlampen zijn maar zuiniger dan gloeilampen. Dat komt omdat het grootste gedeelte van de stroom wordt verspild aan de hitte van de lamp.

Het advies is in elk geval om al je lampen te vervangen voor ledlampen, wanneer deze op zijn. Zorg er wel voor dat de lichtschakelaar uit staat wanneer je lampen vervangt! .

LED lampen zijn tegenwoordig de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting. LED lampen zijn energiezuinig en gaan veel langer mee dan de gloei- en halogeenlampen. Ze geven direct vol en helder licht. De techniek van een LED lamp lijkt op die van een zonnepaneel. Het verschil is dat een LED lamp licht uitstraalt zodra er stroom doorheen gaat, terwijl een zonnepaneel stroom produceert wanneer er licht op valt.

Kort gezegd is het een elektronische lichtbron die geen gebruikt maakt van verbranding, zoals een gloei- of halogeenlamp. De kleur die een LED lamp of LED-diode geeft, is afhankelijk van de frequentie van het licht. Hoe lager de frequentie, hoe roder het licht. Een LED lamp creëert met zo’n 15 procent van de energie net zoveel licht als een ouderwetse gloeilamp en is zeker 8 tot 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp.

Latest Posts

Buitenverlichting Prikkabel

Published Oct 03, 23
7 min read

Karwei Buitenverlichting

Published Oct 01, 23
7 min read

Philips Hue Buitenverlichting Coolblue

Published Oct 01, 23
7 min read